Tre häktade i nätapotekshärva

STOCKHOLM Tre män har häktats i Stockholmsområdet i helgen misstänkta för att ha sålt insmugglade potens- och bantningsmedel i hela landet. De greps i samband med en stor insats över hela världen mot illegal läkmedelshandel och nätapotek.

Det var i onsdags som razzior genomfördes globalt samordnade av interpol och läkemedelsmyndigheter i 26 länder. I Sverige slog ett tjugotal poliser till mot två nätapotek i Stockholmsområdet, ett av dem hade lager i Bandhagen.

Fem personer har hittills gripits varav tre alltså nu har häktats,¬ två 26-åriga män och en 38-årig man som tillsammans med en fjärde misstänks drivit nätapoteket i Bandhagen. Där beslagtogs otillåtna potens- och bantningstabletter, men också smärtstillande. Kartonger med tiotusen tabletter har skickats till Läkemedelsverket för att analyseras.

– Det var bland annat cirka 5 000–6 000 tabletter av potensmedlet Kamagra, som såldes i förpackningar på åtta piller för 500 kronor, berättar en källa med insyn i utredningen för TT.

Falska läkemedel, sex- och bantningspreparat är en snabbt ökande marknad i världen. Många av preparaten, falska såsom äkta, tillverkas i Asien, ofta under sanitärt dåliga förhållanden i exempelvis källare. Det har förekommit att cementblandare och golvpolish använts vid tillverkningen, uppger TT:s källa.

Bakom illegala läkemedelshandel står ofta organiserade ligor och vinsterna plöjs ner i annan brottsverksamhet, såsom narkotika, vapen och spel. WHO har beräknat att falska nätapotek globalt kan komma att omsätta över 55 miljarder euro inom ett par år.

• KAMPANJ/ Efter ökad illegal handel och flera dödsfall och allvarliga biverkningar av illegala piller som köpts via internet startade förra hösten Läkemedelsverket en kampanj, bl a med en fejkad hemsida, Crime Medicin. I våras polisanmäldes ett tiotal webbplatser som sålde potensmedel och örtpreparat som i några fall innehöll farligt höga halter läkemedelssubstanser.

Etiketter:

Annonser