Tio nätapotek polisanmäls

UPPSALA Läkemedelsverket har polisanmält tio webbplatser som säljer potensmedel och örtpreparat som visat sig innehålla substanser av läkemedel. I några fall farligt höga doser.

Analyser av provbeställningar från “nätapoteken“ visar att nära hälften av de s.k. lusthöjande preparaten innehöll samma substanser som receptbelagda läkemedel.

Flera anmälningar handlar om potensmedlet Kamagra som annonseras som Viagra-kopia. Och ett preparat som marknadsförs som lusthöjande till kvinnor visade sig även innehålla tadafil som egentligen är utprovat för män. På förpackningen angavs normaldos fem gånger högre än för en man.

Men för läkemedelsverket är anmälningarna också ett sätt att bekämpa denna typ av brottslighet. Falska mediciner utgör allt större problem, WHO har beräknat att marknadsvärdet nästa år globalt kan uppgå till 600 miljarder kronor, en 90-procents ökning på fem år. Många preparat tillverkas i källare utan kontroll av innehåll eller hygien.

De misstänkta nätapoteken vänder sig till svenska kunder, har ofta bilder med sjukvårdsklädda personer och tar vanliga kreditkort. Men större delen av dem har webbplatserna utomlands och anges sällan telefonnummer eller adress.

Cecilia Fant, nätpolis på rikskrim, undersöker nu de anmälda sajterna.
– De flesta verkar misstänkta, men det återstår att lokalisera personerna bakom innan vi kan besluta inleda förundersökning, säger hon till Drugnews.

Kriminella sysslar med allt som kan ge pengar, menar hon. Några har kanske sålt narkotika och steroider tidigare och har upparbetade kanaler, men tar mindre risker med falska läkemedel då straffen är lägre och brotten mer svårutredda. I några fall kan det vara andra som står bakom.
– Det är lätt att sätta upp en sida och börja sälja, Internet föder nya gärningsmän. Men de utnyttjar människor som kanske inte vågar besöka läkare för bantning, potensproblem eller bara söker alternativa hälsoprodukter.

På en av de anmälda webbplatserna uppges att har man nyligen besökt läkare och känner sig allmänt frisk behövs ingen ytterligare undersökningför ett recept. Och “varorna skickas alltid i diskret förpackning“.

Att sälja falska mediciner och örter bryter mot läkemedelslagen och lagen för handel med läkemedel. De falska preparaten kan innehålla fel substans, föroreningar eller rätt substans med felaktiga doser. Det har hänt att personer avlidit i Sverige som köpt falska mediciner.

• Fotnot: Läkemedelsverket driver kampanjen Crime Medicin för att varna för falska läkemedel.

Etiketter:

Annonser