Honduras anti-knarkchef mördad

TEGUCIGALPA Två attentatsmän på motorcykel sköt i tisdags ihjäl chefen för Honduras byrå för bekämpande av narkotikasmuggling, den tidigare generalen, Julian Aristides Gonzalez.

Gonzalez, som hade haft posten i fem år och skulle ha pensionerats om två månader, hade just lämnat sin dotter vid hennes skola i huvudstaden Tegucigalpa när mördarna öppnade eld och sedan flydde från platsen. Gonzalez, 57 år, hade tidigare mottagit dödshot från knarkligor, men var ensam i bilen när överfallet skedde.
Inga gripanden efter dådet har ännu gjorts.

– Vi beklagar mordet på denne man som med sin gärning offrade livet för Honduras. I sitt arbete släppte han loss ett korståg mot ondskan som drabbar mänskligheten, säger polistalesmannen Orlin Cerrato till nyhetsbyrån AP.

Honduras har efter kuppen mot president Manuel Zelaya i somras blivit ett viktigt transitland för kokainsmuggling till Nordamerika. USA drog efter kuppen tillbaka sitt stöd till drogbekämpning och smuggling med flyg har därefter ökat. Honduras polis hävdar att man inte längre har möjlighet att lika effektivt störa smugglarna.

Trots det har Gonzalez och Office for Combatting Drug Trafficking lyckats stoppa mer än 35 flygplan från att genomföra smugglingsresor och fem ton kokain har beslagtagits hittills i år. Men myndigheterna beräknar att nog cirka 100 ton kokain smugglas via Honduras till USA.

Så sent som dagen före Julian Aristides Gonzalez mördades uppmanade han på en presskonferens allmänheten att rapportera misstänkta smugglare till myndigheterna.

Honduras är ett av de av brottslighet värst drabbade länderna i Centralamerika. I tisdags mördades också den pensionerade översten Osiris O´Connor och hans chaufför utanför staden El Eden. Det är oklart om morden har något samband.

Etiketter:

Annonser