Hepatit-larm bland unga i Norrbotten

PITEÅ En regional smittspridning av hepatit C bland ungdomar har drabbat norra Sverige. Enligt en smittskyddsläkare beror ökningen på att de delar sprutor vid narkotikamissbruk och han vill nu att sprututbyte startas.

– Det som sker är helt nytt och alarmerande. Unga människor, delvis gymnasieelever, samlas utan föräldrarnas vetskap och sprutar i sig narkotika. Knarket är huvudsakligen beställt via internet och det handlar bland annat om morfinpreparat som kan lägga grunden till ett heroinmissbruk, säger smittskyddsläkare Anders Österlund till Piteå-Tidningen.

I år har 70 nya fall av hepatit C (gulsot) rapporterats i Norrbotten. 36 av dem har smittats i Sverige och över hälften är ungdomar under 25 år som ådragit sig smittan via injektionsmissbruk. Det är främst i Piteå och Luleå som smittspridningen sker. Bland äldre invånare i Norrbotten minskar spridningen.

Anders Östlund som slagit larm om gulsots-epidemin vill gärna se ett sprutbytesprogram, men menar att det hindras av “politisk ovilja grundad på okunskap“. Även en narkotikapolis i Piteå bekräftar att sprutor delas i kommunen och tror att ett sprutbytesprogram skulle kunna hindra blodsmitta att vandra runt.

Etiketter:

Annonser