Sex åtalas för LSD-smuggling

SKELLEFTEÅ Sammanlagt sex personer hemmahörande i Skellefteå-trakten åtalas för grov narkotikasmuggling och försök till grovt narkotikabrott. De misstänks deltagit i försök posta brev med cirka 1000 LSD-trippar från Holland till Norrland.

Beslaget är det största av LSD avsett för Norrland som tullen gjort. Narkotikan stoppades redan vid postkontrollen på Arlanda. Tullen hade varnats om den förestående leveransen och är resultat av ett mer underrättelseinriktat arbetssätt även i Norrland.

Två av männen, de 22 och 23 år unga utpekade huvudmännen, reste i oktober till Amsterdam och där köpt och postat narkotikan i fyra kuvert, vardera innehållande ett A4-ark med ungefär 250 doser på varje.

De fyra andra männen, i åldrarna 22 till 40 år, stod som mottagare av försändelserna. De två som skickade breven har gjort vissa medgivande, medan mottagnarna nekar, även om bevisning talar emot dem.

– Varje försändelse i sig är att betrakta som grov narkotikasmuggling. Och med tanke på den stora volymen råder det enligt min mening ingen tvekan om att narkotikan var avsedd för vidareförsäljning i Skellefteå med omnejd, säger åklagare Kjell Janneson i en kommentar.

Samtliga åtalade är från orten och bekanta med varandra sedan tidigare. Fem av dem åtalas även för andra mindre narkotikabrott, en av huvudmännen hade bland annat narkotikaklassade svampar i sin bostad. De riskerar nu flera års fängelsestraff.

Rättegången i härvan inleds 18 januari i Skellefteå tingsrätt.

LSD är idag ovanligare på svenska missbruksmarknaden, enligt tullverket som ifjol sammanlagt beslagtog bara drygt 5000 doser i landet.

Etiketter:

Annonser