Många övergrepp mot samhällets styvbarn

STOCKHOLM Många barn som placerats i barn- och fosterhem i Sverige har utsatts för vanvård, våld och sexövergrepp utan att myndigheterna ingrep, visar en utredning. Regeringen vill ge de drabbade en formell ursäkt, men skadestånd är inte planerat.

Över en kvarts miljon barn har senaste halvseklet varit placerade i barn- och fosterhem. Att många som togs från sköra familjer inte fick det bättre i det offentligas vård har några kunnat vittna om i filmen Styvbarn. Samma år 2006 beslutade förra regeringen att tillsätta en utredning om vad som hänt och hur det ska förhindras upprepas.

Ett delbetänkande om vanvården redovisades i torsdags.
Över 1000 personer har hört av sig till utredningen för att låta sig intervjuas. Hittills har knappt hälften fått berätta om tiden på barn- och fosterhem, de övriga får förlängd tid till 2011. Av de 404 tidigare placerade som hörts uppger 61 procent av kvinnorna och 42 procent av männen att de utsattes för sexövergrepp.

Utredaren Göran Johansson är chockad över vad flera har berättat. Om hur personal ibland som skulle hjälpa dem istället hotade, misshandlade och utnyttjade barnen. Många fick inte gå i skola, utan tvingades till hårt arbete, låstes in och berövades kontakten med sin riktiga familj.

Utredaren anser att politiker och tjänstemän som inte följer upp placeringar av omhändertagna barn bör kunna straffas.

Regeringen tillsätter nu – trots att den pågående inte är klar – en ny utredning för att lämna förslag till en “upprättelseprocess“ för dem som utsatts för övergrepp under placeringen.
– Det är ett stycke mörk historia som presenteras idag, sade folkhälsominister Maria Larsson (KD) vid presskonferensen och tackade de drabbade som hittills orkat berätta.

Folkhälsoministern understryker att omfattande insatser idag görs för att stärka tillsynen inom sociala barn- och ungdomsvården och förbättra barns rättigheter. Det är av avgörande vikt att se till så att detta inte händer igen, sade hon.

Maria Larsson uppgav att både hon och företrädaren Morgan Johansson (S) lämnat ursäkter om det som hänt. Men några löften om ekonomisk ersättning till de drabbade finns inte med i direktiven till nya utredningen.

• Fotnot: Delbetänkandet Vanvård i social barnavård under 1900-talet (SOU 2009:99, pdf-fil, 381 sidor). Länk till föreningen Samhällets Styvbarn.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser