Polisen missade jätteparti knark

STOCKHOLM Polisen kan ha missat att beslagta en 140 kilo stor sändning av amfetamin, trots att man filmade händelsen. Det framkom vid en stor narkotikarättegång där nio män stod åtalade och riskerar långa fängelsestraff.

I rättegången vid Södertörns tingsrätt som avslutades i måndags stod nio män åtalade för grova narkotikabrott. De misstänks ha hanterat amfetamin och cannabis för mångmiljonbelopp och riskerar mycket långa fängelsestraff. Några av dem fanns med på den s.k. Alcatraz-listan, med landets mest jagade brottslingar.

När polisen ingrep i januari förra året mot ligan beslagtogs 70 kilo amfetamin som lastades om från en holländsk lastbil för blommor till en personbil vid Årsta partihallar i Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter.

Vid övriga beslag har 13 kilo amfetamin och 22 kilo cannabis tagits. Men åtalet består också av en av rikskriminalpolisens spanare redan 8 oktober 2008 filmad leverans från en blomsterbil då dubbelt så många lådor lastades över till en av ligan tillhörande Mercedes.

Åklagaren gör gällande att den leveransen kan ha bestått av 140 kilo amfetamin, värt 35 miljoner kronor i gatuled. Men eftersom spaningarna mot ligan då var i inledningsskedet var ett ingripande från polisen inte aktuellt, utan den lasten lät polisen bli att stoppa och som sedan bara försvann.

De åtalades advokater gör nu gällande att polisen kan ha gjort sig skyldig till brottsprovokation och att åtalet i denna del ska ogillas.

Men åklagaren tillbakavisar påståendet och menar att ingen polis i världen skulle ha släppt igenom en sådan knarklast om man då vetat om det. Åklagaren yrkar på 15 års fängelse för huvudmannen och mellan tio och 14 år för sex av de övriga åtalade.

Dom i målet meddelas den 9 februari.

Etiketter:

Annonser