Drogförebyggare stoppas i Tyresö

TYRESÖ Smart Ungdom i Tyresö, har i 15 år framgångrikt förebyggt tobaks- och drogdebuter bland unga, men slängs nu ut från skolorna. Detta efter ett beslut i kommunstyrelsen. “Politiker och rektorer sviker barnen“, säger föreningens grundare Slim Lidén till Drugnews.

Det är en märklig historia som rullas upp i Tyresö, en kranskommun till Stockholm.
Föreningen Smart Ungdom Tyresö (tidigare Team Smart) erbjuder skolelever på mellan- och högstadiet att i kontrakt lova att inte börja röka, dricka alkohol, mobba och snatta. I gengäld får de rabatter i butiker och vara med i fritidsaktiviteter.

– Tanken är att stärka positiva beteenden och skjuta på “dumma debuter“. Om man inte röker som ung, så minskar risken att senare använda droger, det finns det forskning om, säger Slim Lidén.

Att jämförelsevis färre ungdomar röker i Tyresö visade kommunens egen utvärdering för ett par år sedan. Skolledare uppgav då att de var nöjda med Smarts arbete på skolorna.

Smart Ungdom har haft bidrag på 200 000 kronor per år för sina elevaktiviteter och har en anställd verksamhetsledare. Men plötsligt ville den borgerliga majoriteten i kommunen att det externa preventionsstödet på skolorna skulle upphandlas. Bara tre ansökningar inkom, inklusive en från Smart Ungdom.

– Rektorsgruppen tyckte inte att någon passade, så vi beslutade att ingen får bidraget. Det är ju tråkigt att neka entusiaster, men vi kan ju inte tvinga skolorna att ta emot Smart, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande, till Drugnews.

Nu fryser nog pengarna inne istället. Enligt Saweståhl kommer inte skolorna själva få bidraget. Rektorer hade i ett brev inför beslutet i tisdags kväll uppgett att man själva klarar drog- och brottsförebyggande arbete på skolorna i “den dagliga pedagogiska verksamheten“. Det ska göras med livskunskap, dramaövningar, etiska dilemman och samarbete med närpolis och föreläsare. De vill fokusera på lite äldre ungdomar och mer involvera föräldrar, än vad Smart Ungdom gjort.

Oppositionen i kommunen röstade emot att Smart Ungdom skulle utestängas från Tyresös skolor.
– Beslutet är beklagligt, något bra riskerar gå förlorat. Smart gör ett bra arbete, Tyresö kommun har i andra sammanhang skrutit om deras aktiviteter. Om man vill ändra något så löser man det med dialog, inte med upphandling, säger oppositionsrådet Marin Nilsson (S).

• Är det besparingar det handlar om i grunden?
– Nej, jag tror inte det. Kommunen gör nog ett överskott på 68 miljoner kronor i år. Men Tyresö satsar extremt lite på förskola och skolan, vi är nästan sämst i landet vad gäller exempelvis lärartäthet enligt Skolverket, säger Nilsson.

Några vi talat med tror att personliga motsättningar i Tyresö kan vara en förklaring till det överraskande beslutet i kommunen. Andra att kontraktsmetoden inte är utvärderad och används på olika sätt runt landet.

Smart Ungdom Tyresö och ett 80-tal andra kommuner är idag med i ett nätverk som skriver preventionskontrakt med elever och deras föräldrar. Metoden har även exporterats till flera andra länder i Norden och Östeuropa.

I Västerbotten har en studie visat att tobaksanvändning minskade signifikant när skolelever skrev kontrakt. Också i några svenska kommuner och ryska städer har metoden följts upp.

Även Socialstyrelsen är intresserad och ger bidrag till Smarts riksförening.
– Smart har en spännande verksamhet som verkar ge positiva resultat bland ungdomar. Nu har vi anlitat en professor som gör en stor utvärdering av metoden och ska följa deltagare flera år i några skånska kommuner, säger Åke Setréus, utredare på Socialstyrelsen.

Protester mot kommunbeslutet och stöduttalande för Tyresö-ungdomarna har kommit från flera håll och kommunnätverket European Cities Against Drugs (ECAD) har skrivit ett kritiskt brev till kommunen. Några anser att Tyresö bryter mot andan i det ramavtal som regeringen skrev ifjol med Sveriges kommuner och landsting, och den ideella sektorn.

I Tyresö står portade Smart Ungdom med stora skulder och är oroliga inför framtiden.
– Vi är chockade och ilskna. Idag har jag tvingats säga upp vår verksamhetschef, men det som smärtar mest är att ungdomarna känner sig svikna. Men vi ger inte upp, säger Slim Lidén.

• Fotnot: Varje år skriver cirka 30 000 skolelever i Sverige kontrakt om att inte röka, mobba och snatta. Nuvarande skolår har 630 elever i Tyresö skrivit på. Sedan 1994 då föreningen bildades har många varit med under sin uppväxt. En personalchef i Tyresö – som protesterar mot beslutet – skriver till politikerna och berättar att han deltog som ung och på så sätt uppsköt alkoholdebuten till 23 års ålder.

Etiketter:

Annonser