Avtal stärker ideella sektorn

STOCKHOLM En överenskommelse mellan idéburna föreningar på sociala området, Sveriges kommuner och landsting och regeringen har slutits. Syftet är bland annat att stärka ideella sektorns självständighet och del i välfärdsbygget.

Det handlar om ett antal grundprinciper som parterna har enats kring för att utveckla relationerna och tydliggöra rollerna sinsemellan.

Bland annat för att ideella sektorn ska kunna konkurrera på lika villkor med privata bolag vad gäller samhällstjänster inom sociala sfären. De senare har vuxit fram och vid upphandlingar gynnats senare år, exempelvis inom äldreomsorg och missbruksvård.

Men också värna frivilligorganisationers själständighet och kunna fungera som opinionsbildare.
– Ideella sektorn är viktig för demokratin, men det har tidigare funnits tendenser att samhällets bidrag förbundits med vissa villkor och motprestationer. Något vi vill värna oss från, säger Göran Pettersson, generalsekreterare på Forum för frivilligt socialt arbete, till Drugnews.

I regeringens sammanfattning av överenskommelsen sägs att det offentliga är ett komplement till den verksamhet som utförs i den ideella sektorn, inte tvärtom.

• Kan inte avtalet leda till att myndigheterna mer lämpar över ansvaret för social verksamhet på frivilligsektorn?
– Nej, inte så länge som ansvaret för välfärdsbygget ligger på det offentliga och finansieras solidariskt med skattemedel, säger Göran Pettersson.

Forum är en intresseorganisation med ett 30-tal socialt inriktade föreningar.
Ett 90-tal organisationer (exempelvis Röda korset, Rädda barnen, kyrkorna, IOGT-NTO, Hela människan) har förhandlat fram överenskommelsen med regeringen och SKL. Cirka en miljon personer i landet är aktiva i sociala frivilligsektorn, 76 procent av all arbetad tid och volontärverksamhet är ideellt arbete värd cirka 150 miljarder kronor.

SEKTOR 3/ För några veckor sedan lanserade några frivilligorganisationer tankesmedjan Sektor 3 med uppgift att främja forskning och debatt om civila samhället.

Etiketter:

Annonser