Ideella sektorn tappar momsfrihet

BRYSSEL Ideella föreningar förlorar sin momsfrihet vilket leder till fördyrningar i exempelvis idrottsrörelsen. Detta sedan EU-kommissionen vägrat ge Sverige undantag för föreningslivet. Svenska regeringen avser överklaga.

Sverige fick i torsdags nej av EU-kommissionen till att få behålla den unika momsfriheten för ideella föreningar.

– Ett ledord inom idrotten är att alla ska vara med. Men dagens beslut slår mot ekonomiskt svaga familjer och deras barn, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet, till Dagens Nyheter.

För att slippa unionens momskrav och hamna i EU-domstol föreslog svenska regeringen tidigare i år att föreningar med omsättning lägre än en miljon kronor ska undantas. Men inte heller det godtas alltså.

Finansminister Anders Borg mötte senare representanter för ideella sektorn för att informera om kommissionens beslut. Regeringen avser att pröva olika kompensationsåtgärder för föreningslivet om kommissionen går vidare till domstol, enligt ministern. Också Finland, Danmark, Holland och Österrike har fått kritik av kommissionen i liknande ärenden och Sverige vill nu samarbeta med dessa för att bestrida EU-beslutet.

– Beslutet från kommissionen att avslå regeringens ansökan är förvånande och jag är besviken. Den ideella sektorn är en viktig och betydelsefull del av det svenska samhället som engagerar medborgare i olika idrottsföreningar, kulturföreningar och socialt arbete, säger Anders Borg i en kommentar.

Med momsplikt drabbas föreningslivet av högre kostnader och ökad administration. Stora organisationer som Riksidrottsförbundet och IOGT-NTO har hävdat att ett generellt undantag vore att föredra då “svenska föreningslivet är unikt och ett kulturarv som måste bevaras“.

Forum för Frivilligt Socialt Arbete menar att slopad momsfrihet är ett hot mot civilsamhällets organisationer som viktig kraft i demokratin, samhällsbygget och välfärden. Paraplyorganisationen uppmanar regeringen till fortsatt strid med EU-kommissionen.

Etiketter:

Annonser