Långt kvar till tobaksfria landsting

ÖSTERSUND Även om rökning uppmärksammas som hälsoproblem, så är det långt kvar till tobaksfria landsting. Och mindre än en promille av sjukvårdkostnaderna läggs på förebyggande och rökavvänjning, visar en kartläggning av Folkhälsoinstitutet.

Jönköping och Kalmar län hamnar i topp och Dalarna i botten i en totalbedömning av landstingens arbete, enligt rapporten “Tobaksfritt landsting“ (pdf-fil, 31 sidor). De som har gjort mest sedan förra undersökningen 2006 är Östergötland, Kalmar, Västmanland och Sörmland.

Alla landsting arbetar idag med tobakspolicy, att ha en rökfri arbetsplats och att sjukvården ska kunna erbjuda hjälp för rökare och snusare. Men skillnaderna är stora.

13 landsting har infört regler om rökfri arbetstid, fyra landsting (Blekinge, Jämtland, Kronoberg och Västernorrland) har även förbjudit snus på jobbet. Rökrum har tagits bort (undantag för patienter inom slutna psykiatrin) och det finns oftast tydligt angivet utomhus var rökning är tillåtet.

Men bara fem landsting har tillräckliga resurser för att klara tobaksavvänjning. Totalt satsas bara 43 miljoner kronor årligen på prevention och avvänjningsstöd. Trots att tobaken kostar samhället cirka 30 miljarder årligen. De alltför få rådgivarna kan bara hjälpa 12 000 av cirka 300 000 människor som beräknas vilja ha hjälp med att sluta röka och snusa.

– Att landstingen fortfarande visar sådana brister när det gäller att erbjuda tobaksavvänjning är anmärkningsvärt med tanke på vad vi sedan länge vet om behovet, säger Margareta Pantzar, som arbetat med kartläggningen, i en kommentar.

Hon anser att landstingen behöver arbeta mer systematiskt. Flera bygger nu upp system som ekonomiskt ska gynna vårdcentraler som arbetar mer med avvänjning.

Etiketter:

Annonser