Rökpauser kostar kommuner 2,6 miljarder

ÖSTERSUND Sveriges kommuner kan spara 2,6 miljarder kronor på rökfri arbetstid. Det hävdar Statens Folkhälsoinstitut som räknat på vad rökpauserna kostar i arbetstid.

Folkhälsoinstitutet har räknat på att den genomsnittlige rökare tar totalt cirka 30 minuters rökpaus per dag, exklusive lunchen. Kostnaden för “röktiden“ blir då 31 300 kr per rökare och år, baserat på en genomsnittlig lön för en kommunanställd.

En rökare har även i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en icke-rökare. Det kostar arbetsgivaren 13 700 kr per rökare och år. Arbetsgivarens totala kostnad för rökningen blir därmed 45 000 kr per rökare och år.

64 av landets kommuner har redan tagit beslut om helt rökfri arbetstid, enligt en undersökning som organisationen Sveriges kommuner och landsting genomförde i våras. Oftast kombineras beslutet om rökfri arbetstid med rökavvänjninginsatser för dem som vill sluta röka. I Alvesta kommun, som ínförde rökfri arbetstid får några år sedan, har ett har ett 50-tal personer tagit chansen och slutat använda tobak under betald arbetstid.

– För den enskilda individen är det en hälsovinst framförallt och där kan ju vi som arbetsgivare också se en vinst då vi har fler personer som mår bättre i hela sin livssituation, säger friskvårdskonsulten Jenny Folkesson till Smålandsnytt.

Etiketter:

Annonser