Allt vanligare med rökfri arbetstid

STOCKHOLM Trots avsaknad av lag om rökfri arbetstid, så införs det på allt fler privata och offentliga arbetsplatser runt landet. I februari har 64 kommuner infört rökfri arbetstid och nio till har beslutat om det, visar en kartläggning av sajten Tobaksfakta.

Dagens lag inriktas mest på att arbetskamrater ska slippa passiv rökning på arbetsplatsen, men många arbetsgivare ställer alltså även krav på rökfri arbetstid.

Det är normalt bara på lunchen som rökare då kan passa på att ta ett bloss, eftersom den rasten inte ingår i arbetstiden. Undantag förekommer dock, exempelvis att röksugna anställda kan stämpla ut för att röka och sedan stämpla in igen.

Rökfri arbetstid kombineras ofta med erbjudande om professionellt avvänjningsstöd till anställda som vill fimpa för gott och subventionerade nikotinersättningsmedel.

Göteborg är största kommunen där rökfri arbetstid införts, visar Tobaksfaktas lista. Där har nio av stadens 21 stadsdelsnämnder numer rökfritt under arbetstid och fler stadsdelar avser följa efter.
I några kommuner har man tagit steget fullt ut och infört tobaksfri arbetstid, då inte heller snus är tillåtet. Det har införts i Askersund, Dorotea, Sorsele, Östersund och Simrishamn.

• I de flesta av landets landsting har redan rökfritt på arbetstid införts.

• Fotnot: Tobaksfaktas lista över alla kommuner med rök- och tobaksfri arbetstid, samt läget i övriga Norden .

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser