Förslag om rökfria jobb i Stockholm

STOCKHOLM Inför rökfri arbetstid för anställda i Stockholms stad som arbetar i skolor och omsorg föreslår miljöpartiet. Dessutom bör alla anställda i kommunen som vill sluta röka erbjudas gratis rökavvänjning.

Man hänvisar till goda resultat från flera kommuner och landsting som redan infört rökfria arbetsplatser.

Motionen lämnades in nyligen till kommunfullmäktige.
– Erfarenheterna från andra kommuner och landsting visar tydligt att hälsan och livskvaliteten för äldre och människor med funktionshinder har
förbättrats när personalen inte röker på sin arbetsplats, som ju ofta är
omsorgstagarens hem, säger Stefan Nilsson, gruppledare för mp, till Drugnews.

Nilsson menar att det även är lättare för många anställda som vill fimpa för gott att lyckas när deras arbetskamrater inte röker på jobbet, särskilt om stöd för rökavvänjning ges. Och att personal på förskolor och skolor som inte röker på jobbet blir bättre förebilder vilket kan leda till att färre unga börjar röka.

Miljöpartiet föreslår att rökfrihet arbetstid i första hand ska gälla för anställda som arbetar med barn, äldre och människor med funktionsnedsättning.

Omkring 7000 svenskar avlider årligen i tobaksrelaterade sjukdomar, varav ungefär 500 skadats av passiv rökning. De flesta landsting har numer infört rökförbud under arbetstid och allt fler kommuner följer efter.

Etiketter:

Annonser