Rökfritt i flera kommuner och landsting

STOCKHOLM Anställda i landets kommuner och landsting får allt svårare att röka på jobbet. 23 kommuner har beslutat om rökfri arbetstid och 19 av de 21 landstingen, visar enkät av Sveriges Kommuner och Landsting. I Simrishamn införs i maj även snusförbud på jobbet.

Allt fler kommuner och landsting beslutar om ”rökfri arbetstid”, vilket innebär att rökning bara är tillåtet under lunch eller efter att ha stämplat ut.
Även om många av de cirka 120 000 rökande anställda i landets 290 kommuner – där totalt 720 000 jobbar – ännu har rökrum, så har 140 tagit bort dem och allt färre tillåter rökpauser på betald arbetstid.

En enkät om tobak har under våren besvarats av 213 av kommunerna.
– Resultaten visar att det finns flera kommuner som är på väg mot rökfri arbetstid, säger Ingvor Bjugård, handläggare på sektionen för hälsa och jämställdhet på Sveriges Kommuner och Landsting, i en kommentar.

Av enkäten framgår att 19 kommuner redan helt rökfritt på jobbet och fyra ytterligare har beslutat om att införa det inom kort. Från maj inför Hudiksvall rökförbud för kommunanställda, även på kafferasternra.
I Simrishamn går kommunen ett steg ytterligare och ”ska verka för en nollgräns mot tobak”, vilket i praktiken betyder både snus- och rökförbud på jobbet. Från nästa år kommer de som går ut och röker även att få arbeta in rökpausen i Simrishamn.

Landstingsenkäter om rökning har gjort tre gånger, senast ifjol. Den visar att nästan alla (19 av 21 landsting) tagit politiskt beslut om rökfri arbetstid, endast två landsting tillåter rökrum inomhus och 17 landsting har en tobakspolicy.

– Ett starkt skäl att jobba för en rökfri arbetstid är att medarbetarna är den viktigaste tillgången på varje arbetsplats. Ingen medborgare ska heller ofrivilligt utsättas för tobaksrök, säger Ingvor Bjugård.

Kommunerna och Landstingens arbetsmiljöråd rekommenderar att införa rökfri arbetstid. Man ser det både som en arbetsgivare- och folkhälsofråga. Samtidigt är många i sina arbeten som lärare och vårdanställda förebilder för andra.
I enkäterna kan utläsas att 63 av de kommuner som svarat avsätter resurser för att stöda medarbetare att sluta röka och tio av landstingen satsar på avvänjningsstöd till personal.

Andra studier visar att rökare i arbetslivet har högre sjukfrånvaro, i snitt 34 sjukdagar per år vilket är åtta dagar mer än icke-rökare.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser