Stockholm inför rökfri arbetstid

STOCKHOLM Stockholms stad med omkring 45000 anställda inför rökförbud under arbetstid från och med maj 2010. Det har partierna i den borgerliga stadshusmajoriteten kommit överens om.

Den styrande majoriteten i Stockholms stad har enligt Dagens Nyheter bestämt sig för att förbjuda rökning under arbetstid. Förslaget ska tas fram under hösten. Från 1 maj 2010 är det meningen att de anställda i Stockholm stad inte längre får ta några rökpauser.

De kommunanställda ska dock få röka under lunchrasten, eftersom det är obetald arbetstid. Tanken är även att de anställda ska erbjudas rökavvänjningsprogram.

Folkhälsoinstitutet har nyligen redovisat att den arbetstid som kommunerna förlorar på grund av rökpauser motsvarar 2,6 miljarder kronor varje år. Med Folkhälsoinstitutets beräkningsmodell kan rökkostnaderna för Stockholms stad uppskattas till ungefär 170 miljoner kronor per år. Men det är inte ekonomin som är orsaken till förslaget, utan omsorg om personalens hälsa och äldre och barn som utsätts för personal med kläder som luktar rök.

 - Äldre har hört av sig till oss, men även föräldrar med barn i förskolan har reagerat på att det sitter röklukt i personalens kläder, säger det kristdemokratiska borgarrådet Eva Samuelsson till Dagens Nyheter.

I juli 2008 lade Miljöpartiet i Stockholm en motion om rökfri arbetstid och den nu att bifallas när den kommer upp i fullmäktige.

– Det är mycket glädjande att det nu finns stor majoritet i fullmäktige för att införa rökfri arbetstid i Stockholms stad, precis som vi har föreslagit i vår motion, säger Stefan Nilsson (MP), gruppledare i Stockholms stadshus i ett pressmeddelande.

Etiketter:

Annonser