Astra Zeneca döms betala 3,7 miljarder

WASHINGTON Svensk-brittiska Astra Zeneca har dömts att betala skadestånd på motsvarande 3,7 miljarder kronor efter en uppgörelse med amerikanska staten. Detta för att salufört antipsykotiska medicinen Seroquel mot även andra symtom som den inte godkänts för.

Enligt amerikanska myndigheter hade Seroquel som används vid behandling av schizofreni och bipolär sjukdom, även ha marknadsfört för att hjälpa mot exempelvis adhd, alzheimer, demens och depression. Detta trots att USA:s läkemedelsverk inte hade gett klartecken.

Läkemedelsbolagets otillåtna marknadsföring i USA ska även ha inbringat oriktiga försäkringsintäkter till läkemedelsjätten. Astra Zeneca nekar till anklagelserna, men gick ändå i tisdags med på en uppgörelse.

– Vi tyckte att detta var det bästa beslutet. Det gör att vi kan undvika en rättstvist, förseningar, osäkerhet och ökade kostnader, säger Abigail Baron, presskontakt för Astra Zeneca i Storbritannien, till Dagens Nyheter.

Helt överraskande var inte förlikningen på skadeståndet 520 miljoner dollar. Astra Zeneca hade bokfört beloppet redan i september ifjol. Summan ska delvis gå till federala regeringen i USA, delvis till delstatliga försäkringsprogram, enligt AFP.

Etiketter:

Annonser