Dyr uppgörelse för Astra Zeneca

WASHINGTON Läkemedelbolaget Astra Zeneca uppger att man ska betala motsvarande 1,4 miljarder kronor till cirka 17 500 personer i USA som drabbats av biverkningar av antipsykotiska medicinen Seroquel.

Medicinen används vid behandling av främst schizofreni och depressioner, men möjliga biverkningar som diabetes har framkommit under de 14 år som den saluförts.

Efter flera års rättsprocesser där 22 000 patienter stämt den svensk-brittiska läkemedelsjätten så uppger nu bolaget att man ingått förlikning med 17 500 av dem.

Astra Zeneca medger inte att man gjort fel, då biverkningarna varit kända för de läkare som förskriver dem. Men att fortsatta processer skulle kunna bli utdragna i tid och kostnader, vilket inte gynnar varumärket och aktieägarna.

Överenskommelsen är inte juridiskt helt klar, men uppges omfatta att omkring 198 miljoner dollar (motsvarande 1,4 miljarder kronor) ska utbetalas till patientgruppen, enligt företagets pressmeddelande.

Tidigare i våras så dömdes Astra Zeneca att betala skadestånd på motsvarande 3,7 miljarder kronor i en uppgörelse med amerikanska myndigheter. Detta efter att salufört Seroquel för även andra symptom som medlet inte har godkänts för.

Seroquel är läkemedelsjättens näst största produkt och står för 15 procent av Astra Zenecas totala försäljning. Bolagets omsättning uppgick till 32,8 miljarder dollar i fjol. Någon reservering för utgifterna i nya överenskommelsen har inte gjorts och bolaget uppger att prognosen för årets vinst på mellan 6:35 och 6:65 dollar per aktie kvarstår.

Etiketter:

Annonser