Läkemedelsjätten Merck i miljardförlikning

WASHINGTON Det amerikanska läkemedelsbolaget Merck ska betala 950 miljoner dollar (cirka 6,5 miljarder kronor) i böter och förlikning för att introducerat den numera indragna smärtmedicinen Vioxx. Tidigare har bolaget betalat skadestånd på 45 miljarder kronor till personer som skadats av preparatet.

Vioxx (rofecoxib) togs bort från marknaden 2004 sedan en studie visat att Vioxx ökade risken för hjärtinfarkt och stroke. Tidigare har Merck betalat skadestånd och rättsliga kostnader på nära sju miljarder dollar till tusentals personer som uppgett att de drabbats, rapporterar amerikanska medier och Läkemedelsvärlden.

I tisdags meddelade det amerikanska justitiedepartementet att Merck accepterat betala ytterligare 322 miljoner dollar till staten i böter för olaglig marknadsföring av Vioxx mot reumatisk värk (reumatoid artrit) trots att det inte var godkänt för den indikationen.

Dessutom 628 miljoner dollar till drabbade konsumenter som civilrättsligt stämt bolaget.

Företaget medger dock inte ansvar eller felaktigt handlande, trots förlikningen.
– Vi anser att Merck agerat ansvarsfullt och i god tro i samband med dessa civila förlikningsavtal, inklusive verksamhet som rör säkerhetsprofilen för Vioxx, säger bolagets vice vd Bruce N. Kuhlik i ett uttalande.

Företagets aktie backade 1 procent på USA-börsen efter beskedet.

• Fotnot: Amerikanska Merck & Co (som heter MSD i Sverige) ska inte förväxlas med tyska bolaget Merck KGaA, även om de delar historia så är de numer separata bolag

Etiketter:

Annonser