Skärpt tobakslag i Spanien

MADRID Senast vid årsskiftet införs rökförbud på alla barer och restauranger i Spanien. Det är innehållet i den nya skärpta tobakslagen som hälsoministern Trinidad Jiménez nu presenterat.

Arbetet med en reformering av den nuvarande lagstiftningen har dragit ut på tiden på grund av motstånd från restaurangnäringen. Men nu ska allt vara klart och lagen har också majoritet i parlamentet för att kunna godkännas, enligt spanska nyhetsbyrån EFE.

På de flesta samhällsområden ligger Spanien i Europas framkant när det gäller lagstiftning. Undantaget gäller den nuvarande lagen om rökförbud som har många luckor.

Ägare av mindre barer, restauranger och caféer kan i dag själva välja hur de vill ha det i sin lokal. Oftast blir det den enkla lösningen. En skylt på dörren som säger att rökning är tillåtet räcker, då är det fritt fram för rökarna.

Det nya rökförbudet ska gälla på alla offentliga platser inomhus. Hotellen får dock reservera 30 procent av sina rum för rökare. På uteserveringar kommer det fortfarande vara tillåtet att röka. Tobaksautomaterna på barerna får fortfarande finnas kvar. Men rökarna måste gå ut på gatan.

Enligt hälsoministern avlider runt femtusen spanjorer om året på grund av passiv rökning. Detta är en av anledningarna till att lagen nu ska drivas igenom. Den andra anledningen är hälsan för de som arbetar inom restaurangnäringen.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser