Konvoj-svenskar hemma

ARLANDA/LANDVETTER Reaktionerna mot Israels brutala angrepp på konvojen till Gaza är stark från omvärlden. I tisdags kväll kom tre av elva svenskar i konvojen hem efter att gripits och förhörts av israeliska soldater. Övriga var i onsdags kväll på väg.

Minst nio människor dödades och många skadades i attacken på internationellt vatten i måndags morse när israeliska elitstyrkor bordade sex fartyg med besättningsmän och hundratals aktivister.

Ship to Gaza vill bryta blockaden och få fram förnödenheter till Gazaremsan där cirka 1,5 miljoner palestinier är isolerade.

En av dem som suttit i förvar var riksdagsmannen Mehmet Kaplan (MP) som även är distriktsordförande i IOGT-NTO i Stockholm. Han möttes av media på Arlanda i tisdags kväll.

Själv färdades han på båten Sofia och de ombord hade övat och beslutat att ickevåld gällde vid en eventuell bordning. I gryningen i måndags morse sände han ett twitter : “de försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN! #Shiptogaza“.

Han vittnade för pressen om brutal behandling från Israel sida mot personerna ombord.
– Det var elpistoler som användes flera gånger på samma person. Och gummikulor, bara någon halvmeter ifrån mig, sade Kaplan vid en improviserad presskonferens på Arlanda.

Sofia bar EU-flagg och Mehmet Kaplan berättade om att Israel såsom pirater äntrade fartyget på internationellt vatten. Störsändare bröt samtidigt kommunikationerna med omvärlden.

En annan som släppts är författaren Henning Mankell. Han beklagar det inträffade och de som dödats, hela projektet tog en helt annan vändning än man räknat med.
– Vad gör Israel om vi kommer med hundra båtar nästa år, fäller en atombomb?, sade han till Aftonbladet .

I tisdags kom även en svensk läkare hem och i onsdags Broderskapsrörelsens Ulf Carmesund. Av de återstående sju svenskarna uppger SVT Aktuellt att de nu är på väg hem via Istanbul.

FN:s säkerhetsråd fördömer Israels angrepp och uppmanat att alla gripna genast ska släppas. Diplomatiska förhållandet Israel och Turkiet är mycket spänt efter händelserna då de flesta dödades på turiska fartyget Mavi Marmara i konvojen.

Israel hävdar att syftet med konvojen till Gaza “inte var fred och försonig, utan konfrontation“, enligt Israels Sverige-ambassadör. Och man uppmanar Hamas att stoppa raketbeskjutningen av israeliska byar från Gaza-remsan.

• Ytterligare ett fartyg är på väg mot Gaza med förnödenheter. Irländska fraktfartyget M/s Rachel Corrie har drygt 20 personer i besättningen och planeras vara framme på fredag. “Vi är oroliga för våra liv“, uppger en av besättningsmedlemmarna till SvD.

Etiketter:

Annonser