Alkohol inte dyrast i Sverige

BRYSSEL Svenska alkoholpriser ligger över genomsnittet i EU, men i Norden är det bara i Danmark som man kan köpa alkohol något billigare än i Sverige. Det visar Eurostats senaste genomgång av prisnivåerna i Europa.

Sverige har långtifrån de högsta alkoholpriserna i Europa. Det visar en sammanställning av prisnivåerna i Europa som gjorts av EU:s statistikmyndighet Eurostat.

Mest får man betala för alkoholen i Finland, där prisnivån ligger 70 procent över den genomsnittliga inom EU:s 27 medlemsländer. Näst dyrast är alkoholen i Irland, som ligger 67 procent över genomsnittet. Den dyraste alkoholen i Europa finns i Norge med en prisnivå som ligger 134 procent över den genomsnittliga prisnivån i EU.

Billigast alkohol finns i Rumänien, där alkoholpriserna är 30 procent under genomsnitt i EU.

De svenska alkoholpriserna ligger ungefär 38 procent över genomsnittet i EU, snäppet över de danska alkoholpriserna – som ligger 35 procent över genomsnittet. De Isländska alkoholpriserna ligger i nivå med de finska – 68 procent över EU-snittet.

Tobak är dyrast i Irland – 117 procent över genomsnittet i EU, följt av Storbritannien med 66 procent högre priser en genomsnittet. Billigast tobak inom EU hittar man i Bulgarien – där tobaken kostar hälften av genomsnittet i EU.

Fotnot: Pressmeddelande om undersökningen finns här: Comparison of price levels in the EU27 in 2009

Etiketter:

Annonser