Kraftigt höjd vinskatt i Danmark

KÖPENHAMN Den danska regeringen planerar för kraftigt ökade skatter på öl och vin i nästa års budget. Även skatten på cigaretter kommer att öka.

När den nya danska regeringen presenterat inriktningen för nästa års budget finns kraftiga ökningar av skatterna på tobak, vin och öl med som förslag. “Rökning och en hög alkoholkonsumtion är bland de allvarligaste riskerna för hälsan“, motiverar den danska regeringen sitt besked.

Skatten på öl ökar med 25 procent, vilket enligt den danska regeringens upplägg inför budgeten 2012 innebär att en back med 30 flaskor öl kommer att bli omkring 7:60 danska kronor dyrare. Skatten på vin ökar med 55 procent, vilket motsvarar omkring 3:50 danska kronor mer för en flaska vin. Regeringen räknar med att få in ungefär 625 miljoner danska kronor extra på alkoholskattehöjningarna.

Tobaksskatten föreslås höjas med motsvarande tre kronor för 20 stycken cigaretter. Vad den höjningen ger i ökad skatteintäkt anger inte den danskaregeringen, eftersom det beror på om höjningen leder till att fler slutar röka och en ökad gränshandel.

Den danska regeringen föreslår också ökade skatter på godis, choklad och läsk.

• Fotnot: Den danska regeringens förslag finns här (pdf): Ansvar og handling – oplæg til finanslov 2012

Etiketter:

Annonser