Rysk minister: rök och drick mer

MOSKVA Ryssar uppmanas dricka mer alkohol och röka mer cigaretter för att få in mer skattepengar till sociala insatser. Det motsägelsefulla budskapet levererades häromdagen av finansminister Alexei Kudrin.

Han gjorde utspelet i samband med att ryska regeringen berättade om planer att höja skatter på alkohol och tobak. Han sade bland annat att ju mer skatt staten får in, desto mer sociala problem har man råd att lösa, exempelvis att vända den negativa befolkningsutvecklingen med låga födelsetal.

– Folk måste förstå att de som dricker och de som röker ger mer för att hjälpa staten, sade Kudrin till nyhetsbyrån Interfax.

Alkoholkonsumtionen är omfattande i Ryssland, 18 liter ren alkohol per invånare och år, och har inverkat negativt på genomsnittslängden. Högsta statsledningen har beordrat anti-kampanjer mot alkohol och minipriser har införts på vodka.

På tobakssidan är läget också problematiskt, 65 procenten av ryska män röker och skatterna är bland de lägsta i Europa. I juni uppgav finansministeriet att cigarettskatten ska dubblas inom tre år.

Etiketter:

Annonser