Böter för apotekskedja som sålde drogämne

LOS ANGELES USA:s största apotekskedja CVS Pharmacy Inc medger att man sålt ämnet pseudoefedrin till kriminella som tillverkade metamfetamin. Nu ska företaget efter en uppgörelse med federala åklagare betala 75 miljoner dollar i böter och dessutom 2,6 miljoner dollar för det man tjänade på affärerna.

Företaget lovar att betala böterna – de högsta hittills i sitt slag – på motsvarande över en halv miljard kronor senast fredag och vinsten på cirka 18 miljoner kronor från de otillåtna affärerna inom en månad.

– Det här visar vad som händer när företag misslyckas följa sitt etiska och juridiska ansvar. CVS visste att man hade skyldighet att förhindra metamfetamin handel, men underlät att vidta nödvändiga åtgärder för att kontroll försäljningen av ett reglerat läkemedel som används av metamfetamin-kockar som viktig ingrediens i deras giftiga gryta, säger justitieminister Andre Birotte Jr., i ett uttalande.

Försäljningen hade pågått i apotekskedjans butiker ibland annat Kalifornien och Nevada från september 2007 till november 2008. Utsända personer kunde över disk köpa stora mängder av pseudoefedrin, som finns i exempelvis mediciner mot förkylning och hosta. Detta trots att ämnet lyder under strikt kontroll.

Kunderna sålde sedan flaskorna vidare till kriminella som kunde tillverka drogen metamfetamin, där ämnet pseudoefedrin ingår. Polisen fick signaler om att tillgången av metamfetamin ökade märkbart i några områden, till följd av läckaget från apotekskedjan.

Företaget agerade inte förrän federala agenter inledde utredning. Ett särskilt dataprogram, ”Meth tracker”, hade installerades för att säkra apoteksföretagets kontroll. Men ett programfel gjorde att enskilda kunde handla prekursorn i drogen flera gånger per dag, utan att systemet larmade.

CVS Pharmacys VD Thomas Ryan erkänner i ett pressmeddelande att företaget brutit mot sina regler och att man nu har sett över interna rutiner och säljkontrollsystem för att inte detta ska kunna upprepas. Uppgörelsen är ekonomiskt är säkrad och har inte några framtida effekter på företagets finansiella resultat.

• Metamfetamin är ett narkotikaklassat centralstimulerande medel, kraftigare och mer beroendeframkallande än vanligt amfetamin. Tillverkningsprocessen är riskabel, exempelvis för explosioner i laboratorier som även hittats i bostadsområden.

Etiketter:

Annonser