Smugglade cigaretter i tvättmedel

GÖTEBORG Tullen slår rekord i beslag av smuggelcigaretter i år. i tisdags inleddes en rättegång i Göteborgs tingsrätt mot fyra män som misstänks ha smugglat 2,9 miljoner cigaretter i en container med tvättmedelspaket från Kina.

Genom underrättelseinformation fick tullkriminalen reda på att en kontainer var på väg till Göteborgs hamn efter att ha lastats i Shekou och omlastats i Rotterdam. Vid kontroll i augusti av lasten kunde tullen konstatera att tobaken gömts i 14 500 tvättmedelspaket.

Cigaretterna i form av Marlboro och LM, oklart om var piratkopierade i Kina, hade i förväg deklarerats som rengöringsmedel, glasspulver och maskiner.

Efter utredning och telefonavlyssning kunde fyra män gripas i Skåne, alla svenska medborgare, den 41-årige misstänkte huvudmannen har libanesiskt ursprung. Männen har suttit häktade fram till rättegången som nu inletts vid Göteborgs tingsrätt och beräknas påg tre dagar.

De har åtalats för grovt tullbrott och de undanhållna avgifterna av smugglingen är drygt 5,9 miljoner kronor för samhället.

– Utan tvekan handlar det om väl organiserad brottslighet och cigaretter var avsedda för den svenska marknaden, troligen att säljas i Skåne, säger Marcus Carlsson, tullkriminalens projektledare i fallet, till Drugnews.

Han uppger att det bara är den svenska delen av ligan som man fått tag i ännu. Omfattningen för det internationella nätverket är “gigantiskt“ och man säljer till flera kontinenter.

Smuggling av cigaretter har ökat dramatiskt senare år till Sverige. För två år sedan beslagtogs 19 miljoner cigaretter av tullen, ifjol 57 miljoner och hittills i år cirka 66 miljoner smuggelcigaretter.

Distributionsnätet är välorganiserat, från pirattillverkning i Asien till försäljning över disk i butiker. Enligt undersökningar i handeln säljer uppåt 1000 av landets 9000 butiker illegala cigaretter över disk. Det handlar mest om mindre butiker, en del uppger att de pressas sälja av ligorna, enligt tullen.

– Det finns stora pengar att tjäna för smugglarna och straffen är låga, jämfört med annan illegal smuggling, exempelvis av narkotika. Och för butiker som säljer illegala cigaretter är risken liten och påföljderna oftast bara böter, säger Marcus Carlsson.

De åtalade cigarettsmugglarna i det aktuella målet i Göteborg tror han riskerar ett par års fängelse.

Etiketter:

Annonser