S: alkolås i alla nya bilar räddar liv

STOCKHOLM Alkolås ska bli obligatoriskt i alla nya bilar, bussar och lastbilar föreslår Socialdemokraterna i en riksdagsmotion. “Det räcker inte som regeringen föreslår att installera alkolås efter rattfylleri, vi vill ha det före fyllan“, säger Anders Ygeman, S-ordförande i trafikutskottet, till Drugnews.

Nyligen lade regeringen en proposition om alkolås som alternativ till att förlora körkortet efter rattfylleribrott. Men S vill gå längre och införa alkolås i alla nya bilar i Sverige och EU.

– Alkohol är stort problem på vägarna. Var fjärde dödsolycka skulle kunna förhindras med obligatoriska alkolås och samhället skulle spara uppåt sex miljarder kronor i kostnader för trafikolyckor, säger Anders Ygeman.

Han provade själv blåsa i alkolås på fredagen och fick klartecken från bilen: “Du är godkänd, trevlig resa“.

Med krav på alkolås skulle bilarna bli något dyrare för kunden, men serietillverkning skulle hålla nere kostnaden , tror Ygeman som vill att Sverige blir föregångsland.

Men om Sverige ska gå före med krav på alkolås i alla nya bilar från 2012, så behövs tillfälligt undantag från EU. Idén prövades för några år sedan och mötte motstånd, men Anders Ygeman anser det är mer framkomligt idag.

Det tror dock inte infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), som till TT säger att “undantag är inte riktigt vad EU-kommissionen brukar tycka om“. Hon anser att Sverige redan är föregångare då andelen alkoholrelaterade dödsolyckor är lägre än genomsnitt i Europa och att alkolås installeras alltmer på frivillig väg i Sverige. Från nästa år görs även en lagändring så att förmånsvärdet på bilar inte höjs efter installation av alkolås.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund anser dock att S-motionen är bra.
– Ska Sverige klara nollvisionen i trafiknykterhetsarbetet till 2020, så måste alkolås in i alla nya bilar. Dessutom finns mer intresse i Bryssel idag för förslaget, men det behövs att någon går före och driver på, säger Tom Bjerver på MHF till Drugnews.

• Varje timme dygnet runt görs 525 onyktra resor i trafiken i landet, enligt MHF. Cirka 25 procent av dödsolyckorna är alkoholrelaterade. Av svenska fordonsflottan på cirka fyra miljoner är 75 000 utrustade med alkolås, merparten är yrkesfordon. Projekt för rattfylleridömda att få behålla körkortet mot att installera alkolås och ha läkarkontakt har prövats senaste decenniet.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser