Dopade bilförare körde märkligt

LINKÖPING Var tredje bilförare som körde märkligt och vinkandes in för poliskontroll visade sig ha dopingpreparat i kroppen. Det framgår av rättskemiska analyser som gjorts på uppdrag av den pågående missbruksvårdutredningen.

I studien ingår omkring 550 bilförare som testats misstänkta för trafikbrott efter att ha kört “konstigt“ under åren 2007-2008. Var tredje av dem (35 procent) hade dopingpreparat i blodet fann rättskemiska laboratoriet i Linköping.

Omfattningen av dopingmissbruk har varit ganska okänt. Senare undersökningar bedömer att drygt 10 000 personer regelbundet dopingmedel i Sverige. Nya tester bland nyanställda vid storföretag visade att 1,6 procent hade intagit dopingmedel – säkerhetsföretag och yrkeschaufförer ingick bland andra.

En brist som regeringens missbruksutredare Gerhard Larsson uppmärksammat är att de dopinganvändare som vill sluta har svårt att få hjälp. Tydligare ansvar för behandling och ett nationellt kunskapscenter dit regionala dopingcenter och socialtjänsten kan vända sig är något som utredaren tänker föreslå, enligt Dagens Nyheter.

• DOPING. Omkring 1 procent av män och 0,5 procent av kvinnor har någon gång prövat dopingmedel (ex. steroider, testosteron, tillväxthormon). Styrka, muskler, utseende, prestation och aggressivitet är några avsikter. Män 18-34 år dominerar – bl a gymbesökare, idrottsutövare och kriminella. Nära var femte som är inblandad i våldsbrott är påverkad av anabola steroider.

Tullens beslag av dopingpreparat har fyrdubblats senare år. Maxstraffet för dopingbrott föreslås att höjas i regerings narkotikaproposition.

Etiketter:

Annonser