Ny medicin mot alkoholsug prövas

GÖTEBORG Ett nytt läkemedel mot alkoholism som kan blockera hjärnans belöningssystem har testats på alkoholberoende personer. Metoden har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

I grundforskning har upptäckts hur alkohol frisätter signalsubstansen dopamin i hjärnan och ger en känsla av välbehag. En receptor för aminosyran glycin är en viktig angreppspunkt för alkohol.

Genom att kartlägga och utnyttja substanser som hämmar glycins återupptag och därmed höjer dess nivå i hjärnan, så kan alkoholens belönande effekter dämpas och även suget att dricka mer. Dessa skulle kunna bli en framtida medicin.

– Mina avhandlingsresultat visar att två olika glycinåterupptagshämmare ger en robust och långvarig sänkning av alkoholintaget hos råttor samtidigt som alkoholens dopaminstimulerande och belönande effekter motverkas, säger Helga Höifödt Lidö, numer doktor i neurofarmakologi, i en kommentar.

Hon disputerade förra veckan med avhandlingen “Preclincal Investigations of GlyT-1 Inhibition as a new Concept for Treatment of Alcohol Dependence“.

Förhoppningen är att kunna ta fram en ny behandling mot alkoholism. Förutom tester på råttor som hade 85 procents positiva resultat har även en klinisk studie med det kanske framtida läkemedlet prövats på alkoholister. Men den lades ner då en av universitets samarbetspartners köptes upp av ett större farmaceutiskt företag och nya ägaren inte ville fortsätta studien, rapporterar TT.

Göteborgsforskarna är angelägna om att åter få pröva medicinen på människor. De mediciner som finns idag mot alkoholberoende fungerar bara för en mindre del av patienterna.

Etiketter:

Annonser