Medel mot alkoholberoende upptäckt

STOCKHOLM En ny upptäckt banar väg för ett möjligt nytt läkemedel mot alkoholism. Än så länge är det bara testat på råttor, men i höst börjar kliniska försök på människor.

Vid Karolinska institutet i Stockholm har en forskargrupp ledd av docent Pia Steensland identifierat att substansen OSU6162 kan fungera som ett läkemedel mot alkoholberoende. Det hela bygger på att ämnet påverkar dopaminhalten i hjärnan. Dopamin är en signalsubstans i centrala nervsystemet.

Det som händer när man dricker alkohol är att belöningssystemet frisätter mer dopamin än vid naturlig stimulering från till exempel mat, motion och sex. Man får då en starkt lustfylld – berusande – känsla. Men om man dricker alkohol ofta avtrubbas systemet successivt, vilket gör att mängden frisatt dopamin minskas. Med tiden krävs allt större mängder alkohol för att ge berusning och till slut måste man dricka alkohol för att slippa må dåligt. Den etablerade kopplingen i minnet mellan alkoholen och berusningen skapar ett starkt sug eller begär efter alkohol.

– Ämnet OSU6162 har den unika egenskapen att det stabiliserar dopaminhalten i hjärnan genom att höja de låga och sänka de höga halterna, vilket gör substansen synnerligen attraktiv för behandling av alkoholberoende, säger Pia Steensland i ett pressmeddelande.

Hittills har test genomförts på råttor som fick fri tillgång till både alkohol och vatten. Efter några månader var det en del råttor som var storkonsumenter av alkohol, medan andra föredrog vatten. Men när alla råttor behandlades med OSU6162 minskade de råttor som drack mest sitt drickande föredrog vatten.

– Att vi testat OSU6162 på råttor beror på att deras belöningssystem fungerar ungefär som människans, säger Pia Steensland.

I höst ska man inledda studier också på människor. Det pågår redan studier där OSU6162 används vid behandling av hjärntrötthet på personer som drabbats av stroke.

Etiketter:

Annonser