Tillslag mot italiensk maffia

ROM I veckan har genomförts en polisaktion mot italienska maffiaklanen ´Ndrangheta i flera länder. Minst 37 misstänkta har gripits i Italien och Tyskland och fler jagas världen över.

Under senaste årtiondet har ´Ndranghetan seglat upp som en av världens mäktigaste och brutalaste maffiagäng. Med bland annat omfattande kokainhandel och klanen finns inte längre bara i Kalabrien i södra Italien.

Den gränsöverskridande polisoperationen i tisdags visar att flera länder nu måste handskas med organisationen.

I Italien greps 31 misstänkta och i Tyskland har hittills sex personer gripits, tre personer har efterlysts i Kanada och en annan i Australien, uppgav Renato Cortese vid polisen i Kalabrien till nyhetsbyrån AP.

Myndigheter i Italien menar att insatsen visar hur ´Ndranghetans struktur är uppbyggd och hur gruppen opererar utanför sin egentliga maktsfär i Kalabrien.

– De utländska avdelningarna håller alltid kontakten med högkvarteret i Kalabrien. Med jämna mellanrum åker de hem och får nya order och får rapportera på plats om vilka framsteg de gjort i sina respektive länder. De får också nya order och delges vilka långsiktiga strategier som gäller, säger Giuseppe Pignatone vid åklagarkammaren i Reggio Calabria till Radio 24.

Organisationen blev känd globalt efter en massaker i staden Duisburg i Tyskland 2007. Där mördades sex italienska medborgare i en hämndaktion när de lämnade en födelsedagsfest på en restaurang.

I flera insatser i Italien mot organisationen har många medlemmar gripits och motsvarande hundratals miljoner kronor beslagtagits. Mark, företag och annan fast egendom har konfiskerats. I juli förra året greps över 300 gängmedlemmar i ett stort tillslag, de flesta av dessa sitter nu fängelse eller väntar på sina domar.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser