Kritik mot möte med Swedish Match

STOCKHOLM Tobaksbolaget Swedish Match hade i veckan ett känsligt möte med statliga Folkhälsoinstitutet och några riksdagsledamöter. Något som upprör tobaksmotståndare.

Mötet kom till stånd på tobaksbolagets initiativ för att hitta en “fungerande dialog“ och man ville ge sin syn om snusets hälsopåverkan. Bolaget agerar med stöd av regeringen för att få bort EU:s säljförbud av svenskt snus.

FHI:s generaldirektör Sara Wamala och tre ledamöter från socialutskottet medverkade bland andra vid mötet i onsdags.

– Jag är förvånad över att vi är så naiva i Sverige så att vi tillåter ett tobaksbolag att bygga upp sin status till jämbördig partner. Intressekonflikten är ju så påtaglig. I Tobakskonventionen sägs tydligt att det finns en grundläggande och olösbar konflikt mellan tobaksindustrins och folkhälsans intressen.

Det säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert på Tankesmedjan Tobaksfakta, i en kommentar. Haglund arbetade tidigare själv på Folkhälsoinstitutet.

FHI meddelade före träffen på sin hemsida att mötet skulle ske och att man var beredd att lyssna på Swedish Match synpunkter om rollerna, däremot avsåg man inte delta i diskussioner om hälsoaspekter av snus.

Enligt WHO:s ramkonvention, som Sverige undertecknat, måste staten agera “öppet och ansvarsfullt“ vid eventuella kontakter med tobaksindustrin och dess lobbyister. Men där står även tydligt att det finns en grundläggande och olösbar konflikt mellan industrin och folkhälsans intressen.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser