Cannabis för ”eget bruk” tillåts i Belgien

2001-01-19 14:59 (DrugNews) av LARS LUNDSBERG
BRYSSEL Innehav av cannabis ”för personligt bruk” skall tolereras i Belgien, men ”problematisk” konsumtion skall straffas enligt en mödosamt framvärkt överenskommelse i den belgiska samlingsregeringen.

Till grund för den nya politiken – som i praktiken redan tillämpas på fältet – ligger en 80-sidig rapport av hälsominister Magda Alvoet (flamländska gröna partiet Agalev). Beslutet på torsdagen att rita om kartan efter terrängen är inbäddat i retorik om förebyggande åtgärder för icke-konsumenter och ”problemfria” användare liksom hjälp till återanpassning för de ”problematiska”.

En omarbetning av lagen från 1921 om narkotiska och farliga ämnen ställs i utsikt med införande av åtskillnad mellan ”hårda” droger (heroin, kokain m. fl.) och ”mjuka” (cannabis och derivat därav).
Begreppet ”för personligt bruk” har inte definierats i gram. Dels för att marknaden inte skall kunna anpassa sig, men också för att Guy Verhofstadts regering, där den politiska regnbågens alla färger ingår, i grunden är djupt oenig. Något som DrugNews tidigare rapporterat.

”Problematisk” är enligt Magda Alvoets rapport sådan konsumtion ”som inte längre kan kontrolleras och som tar sig uttryck exempelvis i giftberoende och narkotikarelaterad brottslighet”. I regeringens överenskommelse talas om bruk som medför ”störningar i samhället”. Som en kommentator i radion framhöll kan ordet ”problematisk” i detta sammanhang betyda allt och ingenting, men något slags definition väntas bli fastlagd i en kommande lagtext.

En kommentator i Bryssels största dagstidning Le Soir talar om ”ett dimmigt regnbågsmoln” där doften av kompromiss hänger i luften: ”Det blir de rättsliga myndigheterna som får utvärdera, väga för och emot, slutligen bevisa att den och den brukaren innehar, framställer, konsumerar gräs med det enda och uteslutande syftet avkoppling eller förströelse. (—) I praktiken är det ohållbart, osammanhängande, rentav farligt”, skriver Le Soir.

Etiketter:

Annonser