Knepigt hitta lokal för sprutbyte

STOCKHOLM Trots beslut att på försök starta sprutbytesprogram i huvudstaden för narkomaner så drar det ut på tiden med att hitta lokal. Landstinget och kommunen skyller på varandra.

Efter flera turer så röstade landstinget ifjol och Stockholms stad tidigare i år för att starta ett sprutbyte för att förebygga smittspridning bland injektionsmissbrukare. Men för att kunna skicka en gemensam ansökan till Socialstyrelsen, så måste först en lämplig lokal tas fram.

Men det går trögt. Enligt Dagens Nyheter har landstingets tjänstemän lagt fram flera förslag, men inte haft framgång hos politiker i Stockholm. Tina Heinsoo, kommunens chef för socialförvaltningens strategiska enhet, uppger för DN att det är upp till landstinget att komma med lista på lämpliga lokaler. Och kan man inte hitta det i innestadens, så får man söka i närliggande områden.

En sprutbyteslokal bör ligga nära ett sjukhus, men inte vid dagis, bostäder eller parker. Och privata värdar som tillfrågats upplåter ogärna utrymme för den omstridda verksamheten.

När Drugnews frågade socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) för en månad sedan, så kunde hon inte ge besked på när ett sprutbyte kan öppna. En verksamhet som hon och hennes parti i beslutsprocessen försökte stoppa.

– Det kan inte uteslutas att Moderaterna förhalar sprutbytet, säger landstingspolitikern Catrin Mattson till DN.

Etiketter:

Annonser