ECAD fördömer Belgiens cannabisliberalisering

2001-02-05 17:05 (DrugNews/SL)
BELFAST Det belgiska regeringsbeslutet att tillåta cannabis för eget bruk för personer som fyllt 18 år kritiseras av omvärlden. Organisationen Europeiska städer mot narkotika, ECAD, beklagar det steg mot avkriminalisering beslutet innebär.

Förutom att strunta i FN:s narkotikakonventioner och forskning som bekräftar drogens skadliga konsekvenser ”har den belgiska regeringen sänt en tydlig signal om resignation, inte bara till landets egna invånare, utan också till övriga Europa”, sägs i ett uttalande som antogs vid ECAD:s styrelsemöte i Belfast och ska sändas till Belgiens regering, parlament och flera av landets ambassader.
Den restriktiva narkotikapolitiska organisationen ECAD befarar att drogmissbruk ska underlättas även bland ungdomar efter det belgiska beslutet.

Belgiska parlamentet – där regnbågsregeringen anses ha bred majoritet – ska inom kort formellt ta ställning till förslaget att tillåta innehav av cannabis bland vuxna ”för eget bruk” (undantag vid ”problematiskt” missbruk). Vilka mängder som ska tillåtas är oklart och hänvisas till juristerna att precisera. Själva handeln med cannabis blir fortfarande förbjuden. Ett liknande system som med holländska s k coffeeshop vill man inte ha.

I flera EU-länder är innehav av mindre mängder av cannabis i praktiken avkriminaliserat och minst 45 miljoner EU-invånare har prövat den sk ”lätta” drogen. Förutom Belgien har Italien, Portugal och Spanien officiellt gått längst i liberaliseringen av hasch/marijuana inom EU. I Holland (som leder den inofficiella ligan) är gränsen för åtalsunderlåtelse vid cannabisinnehav 5 gram och i Danmark 10 gram. Endast Sverige har kriminaliserat själva konsumtionen – i andra EU-länder talas mest om ”administrativa straff”, vilket oftast innebär kontakt med socialtjänst. I Sverige ses eget innehav under 60 gram som ringa narkotikabrott, vilket oftast renderar i böter.

Läs mer i DrugNews:
Cannabis ”för eget bruk” tillåts i Belgien
Cannabis prövas som medicin i Belgien
Ökat haschrökande enligt omtvistad EU-rapport

Etiketter:

Annonser