Alkohol leder till oskyddad sex

TORONTO Alkoholkonsumtion ökar benägenhet för människor att ha oskyddad sex – vilket ökar risk för smittöverföring, såsom hiv. Det slår kanadensiska forskare fast i en ny metastudie.

Att alkoholkonsumtion förknippas med hiv-spridning är känt sedan tidigare. Men det har funnits osäkerhet kring orsak och verkan. Forskare har varit osäkra om alkoholkonsumtion orsakar hiv via oskyddad sex, eller om vissa personlighetsdrag, såsom sensationssökande eller benägenhet för riskbeteende i allmänhet, skulle kunna leda till både alkoholanvändning och osäker sex.

En sammansställning av tolv andra studier av ett forskarteam vid Toronto universitet kan nu bringa klarhet om detta. Ju mer en person dricker, desto mer ökar risken för att strunta i att använda kondom vid samlag.

Deltagare hade delats upp i två grupper där den ena gavs alkohol och den andra fick placebo. Deras alkoholhalt i blodet mättes under tiden och de fick samtidigt svara på frågor om sin inställning till exempelvis kondomanvändning vid sex.

Forskarna fann ett direkt samband mellan alkoholhalt och önskan till oskyddad sex. Med varje 0,1 gram alkohol per liter blod, så ökade sannolikheten att det ville ha oskyddade samlag med 5 procent.

Resultaten var fortsatt stabila i känslighetsanalyser vid korrigeringar i studierna.
– Att dricka har en kausal effekt på sannolikheten att engagera sig i osäker sex, och det bör ingå som en viktig faktor i det förebyggande arbetet mot hiv, säger doktor Jürgen Rehm, ledande granskare för studien, i en kommentar.
Han tillägger att metastudien bidrar till att förklara hur alkohol påverkar människors beslutsprocesser till att ofta ta dessa risker mot bättre vetande.

I framtida förebyggande hiv/aids-program bör dessa resultat inkluderas. Exempelvis åtgärder för att minska drickande, särskilt reducera tillfällen med hög konsumtion. Det kan inte bara undvika att äventyra immunsystemet, utan även minska risken att ha osäker sex och därmed minska antalet nya hiv-infektioner.

• Fotnot: Den kanadensiska studien publiceras en artikel i Addiciton Journal i januari 2012. Mer om studien “Alcohol consumption and the intention to engage in unprotected sex: systematic review and meta-analysis of experimental studies“.

Etiketter:

Annonser