Ny EU-lagar ska frysa maffiavinster

BRYSSEL Det ska bli enklare att slå till mot organiserad kriminalitet och beslagta gängens tillgångar i hela unionen. Det vill kommissionär Cecilia Malmström som föreslår nya EU-lagar.

Idag är reglerna mycket olika i medlemsländerna och gränsöverskridande ligor utnyttjar det.
Men Cecilia Malmström, som ansvarar för rättsliga insatser, lade i måndags fram förslag om att polis och åklagare ska ges samma möjligheter att beslagta brottstillgångar i hela EU.

– Vi måste se till att brott inte lönar sig, oavsett var i Europa man befinner sig. Med de här lagarna på plats kan vi slå till mot maffia- och gängkriminaliteten där det verkligen svider, genom att komma åt deras vinster, säger hon i en kommentar.

Polisen lyckas bara komma åt någon hundradel av de kriminellas intäkter i Europa. Pengarna tvättas, flyttas, skrivs över på bulvaner och investeras i fastigheter och lyxvaror. Vilket gör det svårt att slå mot ligornas drivkraft – bara den globala narkotikahandeln gör vinster på motsvarande nära 2 200 miljarder kronor varje år.

Genom att spåra och frysa tillgångarna (“go for the money“) kan rättsliga myndigheter slå till mot maffiors akilleshäl. I Storbritannien och Italien har polisen beslagtagit miljardvärden från organiserad brottslighet och i Sverige lyckas numer kronofogdens specialenheter få in tillgångar för hundratusentals kronor i månaden från kriminella.

Men konfiskeringar får inte göras godtyckligt, utan grundläggande rättsprinciperna måste följas, understryker kommissionär Malmström.

För svensk del skulle lagförslagen, som nu ska processas i EU-parlamentet och ministerrådet, kunna underlätta polis och åklagares arbete över gränserna om unionen får samma regler. Men även ge svenska myndigheter bättre möjlighet att beslagta tillgångar vid bland annat korruptionsbrott.

• Fotnot: Cecilia Malmström berättar även om lagförslagen på DN-debatt.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser