Böter för mamma som lät sonen röka

MALMÖ Mamman hetsade sin treårige son att dricka starköl och röka och blåste cigarettrök på honom. Händelsen filmades med mobil. Nu döms hon till dagsböter för ofredande. “Det skulle vara en rolig grej“, enligt kvinnan.

Det var i juni förra sommaren som den 36-åriga kvinnan hade druckit öl och rökt cannabis i sitt hem i Malmö. Hon fick då för sig att bjuda sin son på cigaretter och några klunkar starköl.

På en film som en väninna spelade in med mobiltelefon säger mamman till sonen:
“Dra då. Kom igen då. Dra lite. Tänd igång för fan. Sätt fräs på fanskapet“.
Där framgår även hur hon ett par gånger blåser rök i ansiktet på honom, han vänder sig bort och sällskapet runt skrattar.

Filmen nådde senare socialen och åklagare. Åtal väcktes och rättegång hölls nyligen där hon erkände. Hon tycker det inträffade är “oförsvarligt“ och att de två närvarande nyktra väninnorna borde ha ingripit.

I måndags dömde Malmö tingsrätt mamman för ofredande av sin son till 100 dagsböter á 50 kronor (hon får avräkna 20 kronor per dag för suttit anhållen). Hon döms även för narkotikabrott (bland annat bruk av amfetamin och cannabis i höstas) och olovligt skaffande av alkoholdrycker.

Domstolen har särskilt vägt in att vissa av brotten ”begåtts mot ett litet och skyddslöst barn av en av de personer som skulle stå för barnets trygghet”. En läkare som sett filmen bedömer att barnet inte tagit skada eller blivit förgiftad av tobaksröken.

Pojken som nu fyllt fyra år och hans två syskon har placerats hos fosterfamilj. Kvinnan vårdas sedan tio dagar på behandlingshem.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser