Multiresistenta bakterier ökar

SOLNA Multiresistenta bakterier ökar kraftigt i landet. Exempelvis ökat antalet fall där vanliga sjukdomar, såsom urinvägsinfektioner, inte längre går behandla med vanlig antibiotika.

Ifjol anmäldes 5 666 personer i Sverige bära på ESBL, ett enzym som bildas av tarmbakterier och bryter ner antibiotika, berättar SR Ekot. Två av tre som drabbas är kvinnor.

Denna utveckling kan få stora konsekvenser för sjukvården och patienterna.
– Det kan bli så att en vanlig blåskatarr måste behandlas med intravenösa antibiotika, det vill säga få injektioner varje dag och därför måste komma till sjukhuset varje dag, istället för att få tabletter, säger Olle Aspevall, överläkare på smittskyddsinstitutet, till Ekot.

Även den antibiotikaresistena bakterien MRSA, s.k. sjukhussjukan, ökade ifjol, rapporterar Smittskyddsinstitutet. 1 884 fall rapporterades och de flesta smittades ute i samhället, inte genom sjukvården.

Flera andra länder i Europa ser en liknande utveckling med med ökning av resistenta bakterier, i några fall ännu mer resistenta och multiresistenta såsom ESBL carba. På sjukhus i Grekland och Italien har man börjat ge enskilda rum till de inte smittade, istället för som brukligt isolera de smittade.

Etiketter:

Annonser