WHO: nya influensan en pandemi

SOLNA I torsdags uppgraderade WHO pandemi-varningen till högsta nivå för “svininfluensan“./ En utredare föreslår att ny myndighet ska ansvar för smittskyddet, vilket innebär att Smittskyddsinstitutet läggs ner.

Världen står inför den värsta spridningen av influensa på 40 år. Det anser världshälsoorganisationen efter ett krismöte i torsdags kring influensan A/H1N1) då den höjdes till nivå 6 på pandemiskalan.

Sedan influensan upptäcktes i Mexiko i våras så har cirka 27 800 smittats i 74 länder registrerats av WHO, hittills har 141 dödsfall av smittan konstaterats. I Sverige har 16 fall influensafall hittills konstaterats, enligt WHO .

WHO bedömer att influensan kan sprida sig till nya områden.
– Det här betyder inte att sjukdomen i sig har förändrats eller blivit allvarligare. De flesta som drabbas får fortfarande relativt milda symtom säger Johan Carlson, tillträdande generaldirektör för Smittskyddsinstitutet, i en kommentar.

Någon massvaccinering i Sverige är dock inte ännu aktuell, sade folkhälsominister Maria Larsson vid en presskonferens.

SMI FÖRSVINNER I onsdags lämnades en statlig utredning om att omorganisera ansvaret för smittskydd. Omvärldshändelser (ex. svininfluensan, hiv, ökad antibiotikaresistens, behov av vaccin) ställer högre krav på effektivt smittskydd och signaler har även kommit nationellt att organiseringen är otydlig.

Idag finns Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet som delvis dubbelarbetar om smittskyddet, delvis nästan konkurrerar på området.

Utredaren Carl-Anders Ifvarsson föreslår i sin rapport till regeringen en helt ny smittskyddsmyndighet bildas från nästa sommar som ska övervaka och analyser epidemier och samordnar smittskyddsansvaret från Socialstyrelsen.

Viss forskning överförs till Karolinska institutet. Därmed skulle SMI försvinna och en stor del av personalen överflyttas till den nya myndigheten, enligt utredningens förslag.

• Fotnot: Förra omfattande pandemi var Hongkong-influensan som drabbade världen 1968 och krävde över en miljon liv.

Etiketter:

Annonser