Svininfluensan drabbare rökare värre?

HONGKONG Rökare kan drabbas värre av den nya influensan, H1N1. Dessa iakttagelser har gjorts i Hongkong, där nära hälften av smittade patienter med allvarliga komplikationer nyttjade tobak.

Vid en medicinkonferens i Peking rapporterades nyligen att i Hongkong var tolv av 27 patienter med “svininfluensan“ som fått lunginflammation och andra allvarliga följdbesvär rökare eller ex-rökare.

Idag är cirka 14 procent av de vuxna invånarna i den forna brittiska kronkolonin tobaksanvändare.
– Andelen rökare bland de allvarliga fallen är relativt hög. Det är en observation som vi måste undersöka vidare, sade Thomas Tsang, chef för Hongkongs Center för hälsoskydd, rapporterar Bloomberg och Tobaksfakta.

Av 182 166 kända smittofall av H1N1-influensan i världen har hittills 1799 personer avlidit, enligt WHO:s rapportering 13 augusti. Varför de flesta smittade inte drabbas särskilt hårt, medan andra riskerar dö har forskare hittills haft svårt att reda ut.

Möjligen kan tobaksanvändning vara en delförklaring. Man vet sedan tidigare att nikotin försämrar immunförsvaret hos rökare. Mer forskning behövs dock.

Kända riskgrupper för influensan är gravida, småbarn, diabetiker, personer med kroniska lungsjukdomar, hjärt-kärlbesvär, övervikt. Rökning har samband med flera av dessa riskfaktorer.

• Fotnot: Svenska regeringen avsätter en miljard kronor till landstingen för kostnader för influensapandemin. Tidigare har 18 miljoner doser vaccin beställts, två doser till varje invånare som ska börja ges under hösten.

Etiketter:

Annonser