Rökare drabbas värre av influensan

MADRID. Tobaksrökare drabbas mycket värre av “svininfluensan“, influensa A (H1N1), än ickerökare. Det visar ny statistik från det spanska hälsoministeriet.

Av dem som blivit allvarligt sjuka i Spanien av svininfluensan är 40 procent rökare. Siffran kan jämföras med att det bara är 26 procent av spanjorerna som är rökare. Rökare löper alltså en betydligt större risk att bli allvarligt sjuk i influensan, visar en ny rapport från spanska hälsoministeriet som El Pais tagit del av.

– Att vara rökare gör att man tillhör riskgrupperna, konstaterar hälsokommissionens talesman.

Totalt har nu 303 personer i Spanien blivit så allvarlig sjuka av svininfluensan att de fått akutvård. Därmed finns nu ett tillräckligt stort underlag för att dra slutsatser om vilka grupper som drabbas hårdast.

Förutom de kända riskgrupperna för influensan —gravida, småbarn, diabetiker, personer med kroniska lungsjukdomar, hjärt-kärlbesvär, övervikt — finns alltså mycket som pekar på att risken ökar betydligt för den som är rökare.

Spanien var ett av de första länderna i Europa att drabbas av svininfluensan, men spridningen är numera inte mer än i andra länder och dödligheten är lägre än vad som först befarades.

En fördel för Spanien är klimatet som gör att människor inte tränger ihop sig inomhus på samma sätt som i norra Europa. Spridningen hittills är därför mycket mindre, bara 32 fall per 100 000 innevånare. Det kan jämföras med 73 fall i Belgien, 48 i Storbritannien och 37 i Frankrike.

• Även medicinska iakttagelser i Hongkong, som Drugnews tidigare rapporterat om, visar att nära hälften av smittade patienter med allvarliga komplikationer var rökare.

Etiketter:

Annonser