EU-rätt att sälja knarkgodis?

STOCKHOLM Läsk och godis med cannabisextrakt säljs via en svensk sajt på Internet. Ägaren, som är föremål för polisutredning, hänvisar till EU-rätt i sin provokation som han uppger har politiska syften.

DrugNews har tidigare berättat om att ägaren bakom sajten ”Psykedeliska bokhandeln”, som både säljer knarkliberal litteratur och cannabisliknande produkter, länge misstänkts för narkotikabrott. Han satt ifjol häktad och vid en husrannsak beslogtogs cannabiscigaretter, schweiziska pastiller (båda med mycket låga rushalter) och sprutor med svampsporer. Förundersökningen har dragit ut på tiden.

Själv vill han inte uppge hur mycket han tjänat på försäljningen, men säger att han lagt ut mer pengar än vad han fått in.
”Mina syften är politiska, inte affärsmässiga. Jag vill ge en mer nyanserad bild av droger än den som framställs i medierna”, säger han till Aftonbladet.

Svensk lagstiftning förbjuder all ickemedicinsk och ickevetenskaplig hantering av narkotika, inklusive knarksvampar och ovanjorddelar av cannabisväxter – oavsett ringa eller hög halt av THC, det viktigaste rusämnet i cannabis.
Den 33-årige ägaren försöker nu hävda EU-rätt för sin försäljning och hänvisa till att EU tillåter produkter med THC-halt under 0,3 procent.
Ett liknande resonemang har den bonde i Halland framgångsrikt fört som ansökt om att få odla THC-fattig hampa för industriell förädling. (Svenska myndigheter undersöker nu huruvida sådana odlingar skulle kunna kontrolleras för att förhindra missbruk.)

Enligt Aftonbladet är polisen osäker om EU-lagstiftning är tillämplig på mannens försäljning av knarkgodis. Åklagare som ska pröva fallet kan – om THC-halterna är obetydligt låga – verka för att få bort produkterna från marknaden. Alternativt kan det anses som narkotikabrott.

Ingen av de jurister och experter på Läkemedelsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket, som DrugNews har talat med, anser att EU-rätt för jordbruksgrödor skulle kunna hävda för godis och njutningsmedel med cannabisinnehåll.
”I första hand borde narkotikaförordningen gälla, som innefattar cannabis. I andra hand skulle marknadsföringslagen eller vilseledande märkning kunna hävdas”, säger Kåre Wahlberg på Livsmedelsverket till DrugNews.

Etiketter:

Annonser