Systemets app lär oss dricka mindre?

STOCKHOLM Systembolaget lanserar mobilappen Promillekoll för att underlätta för kunder dricka mindre och stanna kvar längre på festen. 0,6 promille alkohol påstås vara den optimala partynivån.

Appen går från nu kostnadsfritt att ladda ner för Iphone och Android-mobiler.

– Vi har tagit fram den som ett redskap för att göra det lite lättare att inte dricka för mycket. Syftet med appen är helt enkelt att minska berusningsdrickandet och hjälpa de som vill reflektera över sin alkoholkonsumtion och göra mer hälsosamma val, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Drugnews.

Inför en festkväll är tanken att lägga upp en strategi för alkoholintaget.
Efter att skrivit in ålder, vikt, längd och kön, så ska man försöka ange vad och hur mycket man planerar dricka. Alternativt klicka in drycker som inmundigas och i realtid följa promillenivån.

Med en vridning av telefonen kan följa promillekurvan under kvällen. Men den slutar att fungera vid 0,8 promille, oavsett hur mycket mer som dricks.
– Den är inte avsedd för tävlingsdrickande, utan för att dricka mindre. Och den är inte heller en alkomätare för trafiken, säger Agén.

Enligt alkoholforskaren Kent O Johnsson på Malmö Högskola, så är den optimala festnivån cirka 0,6 promille. Då stimuleras produktion av signalsubstanserna dopamin, endorfin och serotonin mest.
– Många är då på topp – känner lugn, blir mer pratsamma och socialt aktiva. Utöver det förlorar man kontroll och omdöme och ökar risken för problem och skador, säger han till Drugnews.

Han har gjort flera studier med studenter som beskrivit när de har som roligast och mår bäst, och det är just kring 0,5-0,6 promille alkohol i kroppen. Sedan ökar risken att det spåra ur. Hans skadelindrande forskning finns med som grund till Systembolagets app.

– Alltför många unga vuxna dricker för mycket, om appen kan hjälpa till att få kontroll över sin konsumtion så vore det bra, säger Johnsson.

Han tycker att användarna ska bestämma hur kvällen ska se ut i förväg, vad gäller alkoholintag, med appens hjälp. Avtala med sig själv och kompisar, stötta istället för att tävla. Men medger att det är lättare att planera en middagsträff på några timmar än en kväll på krogen och barrundor. Då rusar det ofta iväg för många långt över en promille.

Nivåerna i appen gäller “normalkonsumtenter“ av alkohol. Högkonsumenter behöver ofta dricka mer för att festnivån ska infinna sig och ovana behöver lägre än mobilprogrammets gränser.
Dessutom har han i sina studier märkt att förväntan har stor inverkan. Flera studenter i studier som drack alkoholfri öl utan att informeras om det upplevde stimulans som de som drack alkohol.

Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO, är tveksam till appen:
– Systembolaget har ett socialt ansvar att minska konsumtion av alkohol. Bra att pröva olika alternativ, men jag är skeptisk till att en mobilapp klarar det. Istället är det nog bättre att låta alkohol ta mindre plats och festa mer med systemets alkoholfria drycker.

De flesta som dricker alkohol är kloka och smarta, och ändå är det så svårt att dricka lagom. Grupptryck och alkoholkultur påverkar och dessutom är ju alkohol beroendeskapande i sig, resonerar hon.

• Mobilprogrammet Promillekontroll ska utvärderas i en studie från årsskiftet av institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Etiketter:

Annonser