Ett glas vin – studentskans optimala festnivå?

LUND/LULEÅ En berusning på cirka 0,55 alkoholpromille menar en forskare är den ”optimala festpromillehalten”. Begreppet ska han lära studenter i Luleå i samband med ett projekt för att minska alkoholens skadeverkningar.

Projektet bland 1600 studerande vid Luleås tekniska högskola (och en kontrollgrupp i Växjö) nästa höst handlar inte om att lära sig supa mer, utan att dricka med sans och förstånd.
Drugnews har tidigare berättat om att projektet har tilldelats 1,8 miljoner kronor ur den nationella handlingsplanen mot alkoholskador. Studenterna ska bland annat få svara på enkäter, informeras om sambandet stress och alkohol, och serveringspersonal på studentpubar ska utbildas.

”Det är vid åldern 18-25 år som man lägger grunden för sin fortsatta alkoholkonsumtion. Den som har för vana att dricka mycket under den perioden i livet har oftare en fortsatt hög alkoholkonsumtion senare i livet”, säger projektledaren Kent Jonsson, från avdelningen för klinisk alkoholforskning vid Lunds universitet, till Svenska Dagbladet.

Studenterna ska ocksåMorgan Öberg, förbundsordförande på Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, är något skeptisk till den delen av projektet:
”Jag är tveksam till jakt på en perfekt fylla, den måste i så fall vara mycket individuell och olika från gång till annan. Och bör inte risker som humör, trötthet, om man ätit, och annat vägas in?”, undrar Öberg som tycker att den bästa festnivån uppnås nykter.

Etiketter:

Annonser