Läkemedel i “naturliga“ bantningsmedel

ARLANDA Läkemedelsverket och Tullen varnar i en ny rapport att varannan kontrollerad s.k. “naturlig“ bantningsprodukt beställd via nätet innehöll läkemedelssubstanser som inte angavs på förpackningen och kan vara hälsovådliga.

I ett samarbetet Operation Slim sedan i försomras så har postförsändelser med bantningsmedel till Arlanda flygplats som sändes utanför EU valts ur för analys. Av 43 undersökta produkter innehöll 21 läkemedel – såsom sibutramin, orlistat, sildenafil, fluoxetin eller yohimbin.
I 18 av dessa produkter var läkemedelssubstansen inte deklarerad på förpackningen och ingen av dem var godkända läkemedel.

– Hela 19 av de analyserade produkterna innehöll sibutramin och tre av dem innehöll dubbelt så mycket sibutramin per doseringsenhet som de godkända läkemedlen gjorde vilket är skrämmande, säger Marie Kerttu, utredare Läkemedelsverket, i en kommentar.

Sibutramin drogs tillbaka 2010 som godkänt läkemedel vid behandling av fetma då den orsakar risk för hjärtinfarkt och stroke.

De två myndigheterna uppmanar till stor försiktighet vid inköp av “naturliga“ bantningsmedel och menar att konsumenter tar stor risk när produkter beställs från osäkra nätplatser – även om de marknadsförs som “naturliga“ och ofarliga för hälsan.

De produkter som analyserades i projektet kom från Thailand, Kina, Filippinerna, Indien, Norge, USA, Australien och Turkiet.

• Fotnot: Rapporten “Operation SLIM – analys av bantningsprodukter inkomna till Arlanda postterminal“ (pdf-fil, 13 sidor).

Etiketter:

Annonser