Kanon sköt marijuana över gränsen

YUMA Istället för att ladda granater i kanonen, sköt smugglare kapslar med marijuana över gränsen från Mexiko till Arizona. Fler än 30 kapslar med cirka 45 kilo av drogen har hittats av USA:s tull och gränspolis.

Kreativiteten hos narkotikasmugglare verkar outsinlig. Transportsätt av droger till USA med allt ifrån u-båtar, snabba motorbåtar, miniflygplan, smuggling i döda fiskar och genom tunnlar har förekommit.

Den senaste metoden upptäcktes i fredags då gränsbevakare i Arizona i USA hittade ett 30-tal behållare innehållande cirka 45 kilo marijuana, rapporterar NBC News.

En undersökning visade att behållarna hade avfyrats med en pneumatiskt driven kanon omkring 150 meter från nedslagsplatsen, en kolsyretank hittades senare på mexikanska sidan av gränsen.

Fyndet gjordes nära Coloradofloden i Yuma och gränsbevakarna menar att “det var ytterligare ett unikt, men misslyckat försök“ att smuggla narkotika till USA.

Den beslagtagna marijuanan – värd cirka 42 000 dollar – ska förstöras, meddelar gränspolisen.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser