Bryggerijätte stäms för urvattnad öl

ST LOUISE/LEUVEN En grupp amerikanska öldrickare har stämt världens största bryggeri, Anheuser-Busch InBev, för att vattna ur drycken till lägre alkoholhalt.

Hittills tre gruppstämningar har lämnats in i Pennsylvania, Kalifornien och New Jersey och kräver sammanlagt cirka 15 miljoner dollar i skadestånd för att bryggeriet medvetet vattnar ur ett tiotal ölmärken. Alkoholhalten uppges bli lägre än vad som anges på flaskorna i exempelvis Budweiser, Stella Artois och Michelob.

De missnöjda kunderna hänvisar till information från tidigare anställda om att urvattningen satts i system. “Bryggeriet tar mer betalt för urvattnad öl och berikar sig genom de större volymer man kan sälja“, uppgav de klagandes advokater i en domstol i Pennsylvania, rapporterar Bloomberg och BBC.

AB InBev (med säte i belgiska Leuven och St Louis, Missouri) bildades efter en sammanslagning av amerikanska Anheuser-Busch och belgisk-brasilianska InterBrew med 116 000 anställda. Företaget har 14 procent av globala marknaden och 39 procent av USA:s ölmarknad.

Enligt stämningen har fusionen påskyndat ett “bedragligt förfarande då kvalitén offras för att minska kostnaderna“.
Peter Kramer, vice vd för företagets bryggning och leverans tillbakavisar i ett uttalande anklagelserna: “Vi håller stolt högsta standard i bryggning av vårt öl“.

Etiketter:

Annonser