Vårens studentfester redan börjat

STOCKHOLM Trots bitande vinterkyla, så har gymnasieelevers studentskivor redan dragit igång. Hittills har ett 20-tal fester anordnats i Stockholmsområdet, total planeras omkring 450 studentskivor under våren, ett hundratal färre än ifjol.

Skolfester är till som ett härligt avsked av studietiden, ungdomarna träffas ofta i krogmiljö med klasskamrater och andra inbjudna gäster. För många är det kanske första gången de går på krogen, det kan kännas ovant med alkohol och några kanske får för mycket i sig. Det kan bli stökigt.

Därför samarbetar Stockholmspolisen tillsammans med STAD-Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, kommuner, studenternas elevråd, eventföretag och andra aktörer varje vår för att förebygga fylla, våld och stök vid festerna.

Ingen vill se en upprepning av det som hände för några år sedan, då flera fester urartade – det blev mycket fylla, våld och narkotikabrott. Då beslutade aktörerna storsatsa för att förhindra en upprepning, senare år har det varit ganska lugnt. Ifjol förbjöds även bilar med studentflak att åka runt i Stockholms City, något som rörde upp många känslor.

Även de fester som redan i år hållits har varit relativt lugna tillställningar.
– Några småsaker har hänt hittills, en överförfriskad student omhändertogs och några till som varit lite stökiga har vi bett lugna ner sig, annars har det varit väldigt lugnt. Ungdomarna vet numer vad som gäller vid skivorna, säger polisens insatschef Theo Mandoki till Drugnews.

Polisen informerar lokalt vid gymnasieskolorna, broschyrer och annat informationsmaterial delas ut. Studenterna får reda på att varje enskild fest får besök av speciellt avdelade poliser som är där för att se till att festdeltagarna och krogpersonalen sköter sig.

Före feststart kontrolleras samtliga lokaler. När festerna sedan börjat får firande eleverna besök och informeras återigen om att polisen kommer att göra återbesök under kvällen. De uppmanas att följa personalens anvisningar så att festerna ska bli så trevliga som möjligt för både gäster och personal.

– Krögarna vet om vad som gäller och de är mycket väl medvetna om att festernas cirka 200 till 300 gäster ofta är unga oerfarna krogbesökare. Jag tycker de tar sitt ansvar bra, säger Theo Mandoki.

För att ytterligare öka tryggheten finns polis också på plats efter att festerna slutar på natten, när ungdomar ska ta sig hem med nattbussar och tunnelbana.

Fyra till åtta poliser är avdelade för att hålla koll på de mellan fem till tio skivorna som hålls nästan varje vardagkväll under våren i Stockholmsområdet.

• På Facebook-sidan Student 13 (startade 2008) finns mer information. 50 000 visitkort har tryckts upp som delas ut till gymnasieelever som går ut skolan under våren i Stockholm.

• Några tips: Krogar får inte servera alkohol till ung under 18 år eller berusade gäster. Tjata inte på krogpersonalen – de bestämmer vem som ska avvisas från stället, kroganställd som serverar berusade gäst riskerar även böter eller fängelse. Det är förbjudet att använda falska eller lånade leg, även låna ut leg är otillåtet, det polisanmäls.

Etiketter:

Annonser