Systembolaget berett sälja risvin

STOCKHOLM Systembolaget är beredd att ta över försäljning av kinesiska risviner om det finns efterfrågan. Matvin med hög alkoholhalt, som går dricka, säljs idag i några livsmedelsbutiker. “Om det finns kundunderlag och intresserad importör, så kan vi inleda processen, säger presschef Lennart Agén till Drugnews.

Nyheten från Västnytt om att kinesiska matlagningsvin med alkoholhalt på kring 14 procent lagligt säljs lagligt i specialiserade livsmedelsbutiker då de klassas “alkoholhaltiga preparat“ briserade i helgen. Några av risvinerna – avsedda för wok och marinering – smakar som sherry, av reportrar och provsmakare, andra matviner anses för salta för att kunna drickas.

Ålderskontroll görs inte och reglerna är oklara. Ungdomens nykterhetsförbund fruktar att vinerna kan bli jätteproblem bland unga och menar att dagens monopol bryts. Tillsynsmyndighet är Folkhälsoinstitutet som hoppas på tydligare föreskrifter från EU i denna vecka.

En handlare som Aftonbladet talat med uppger att hon säljer risvinerna för att Systembolaget inte tillhandahåller dem. En vinexpert Aftonbladet talat med håller med.
– Systembolaget diskriminerar minoriteter. De kan ha 50 sorters maltwhiskey, men om det finns en etnisk grupp som vill ha ett brännvin från Polen eller ett risvin så bryr sig inte jätten Systembolaget om det, säger Edward Blom.

Nu verkar Systembolaget svänga om risvinerna.
– Vi har inte sålt dem för att det inte funnits någon större efterfrågan, de har kanske köpts av en kundgrupp i kinesiska butiker. Men vi är beredda att ta upp frågan genast med våra leverantörer, och kan ta in dem i vårt beställningssortiment och kanske i en enskild butik om intresset där är stort, säger Lennart Agén på Systembolaget.

Men inte om det enbart anses vara matlagningsvin, utan mer risvin som dryck.
– Vi har ju ensamrätt på detaljhandel av vin, öl och sprit för konsumtion. Är det klassat som alkoholhaltigt preparat, så är det nog inte aktuellt – vi tänker inte heller börja att tillhandahålla t-sprit eller handsprit i våra systembutiker, säger han.

En leverantör som redan levererar kinesiska ölsorter till Systembolaget och är intresserad är Peter Liu på China Trading Sweden AB. Tidigare har statliga monopolet sagt nej till risviner och med förklaring till honom att svenskar inte gillar dem. Han är glad för omsvängningen och säger till Aftonbladet att han genast ska kontakta Systembolaget. Redan inom en månad skulle han kunna börja leverera risviner.

Och i så få fall skulle Lilli Lam sluta sälja kinesiska vinerna från sin mataffär i Stockholm.
– Om Systembolaget börjar med det så plockar vi ner allt från hyllan, säger hon till Aftonbladet.

Etiketter:

Annonser